Wie is Konstantin Buteyko?

De Buteyko-methode

Konstantin Buteyko werd in 1923 in een klein dorpje bij Kyiv (Oekraïne) geboren. Tijdens zijn studie medicijnen raakte hij geïnteresseerd in het verband tussen ademhaling en gezondheid. Hij bestudeerde de ademhaling van gezonde en van zieke mensen. Het viel hem op dat veel zieke mensen zwaar ademen. Ook ontdekte hij dat er een verband was tussen zwaar en diep ademhalen en hoge bloeddruk.

Buteyko: “Adem alsof je niet ademt!”

Omdat hij zelf een hoge bloeddruk had, ging hij met zichzelf experimenteren. Door zijn ademhaling rustig en klein te maken, ging zijn bloeddruk omlaag en trok zijn hoofdpijn weg. Uiteindelijk lukte het hem zijn eigen bloeddruk te normaliseren.
Hij vroeg zich af of hij ook ziektes kon genezen door de ademhaling te verminderen en begon te experimenteren met patiënten. Door rustiger te ademen, gingen veel patiënten zich beter voelen.

Tegen het eind van de 50-er jaren had Buteyko een eigen laboratorium. Hij bestudeerde daar op een wetenschappelijke manier het verband tussen de ademhaling, allerlei chemische processen in het lichaam en een aantal ziektes.

Dankzij zijn onderzoeken begrijpen we nu hoe een diepe ademhaling kan leiden tot een breed scala van ziektes en symptomen. Zoals hoge bloeddruk, astma, allergie, angst, paniekaanvallen, longemfyseem, hooikoorts, slaapproblemen en hoofdpijn.

Een zware en diepe ademhaling noemen we chronische hyperventilatie. Het vervelende is dat de diagnose chronische hyperventilatie vaak óf helemaal niet, óf pas heel laat wordt gesteld. Veel artsen hebben weinig aandacht voor hoeveel iemand ademt. En dat is best raar, omdat ademen de belangrijkste functie van je lichaam is.

In 1985 kreeg de Buteyko-methode, na veel tegenslag, de erkenning die het verdiende. De methode werd officieel erkend door het Russische Ministerie van Volksgezondheid.

De laatste jaren wordt de Buteyko methode ook in de rest van de wereld steeds bekender.
Eerst in Australië, toen in Nieuw-Zeeland en daarna volgden Engeland, Hong Kong, Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Ierland, Duitsland en Nederland.

Op 2 mei 2003 is Konstantin Buteyko overleden. Gelukkig heeft hij nog meegemaakt dat zijn methode in het westen steeds meer erkenning kreeg en heeft hij hieraan zelf ook een actieve bijdrage geleverd.

Test je eigen ademhaling

Ik kan me voorstellen dat het verhaal hierboven best ingewikkeld is. En ook als je het verhaal snapt, weet je nog niet of jouw ademhaling goed is. Gelukkig kan je dat zelf testen. Dan weet je gelijk of er voldoende zuurstof in je lichaam wordt opgenomen en of je niet te veel koolzuurgas uitademt.