Ademhaling & gezondheid

De Buteyko-methode

Zolang je ademt, leef je. Door adem te halen, geef je je lichaam energie.

Om uit te leggen hoe de Buteyko-methode werkt, leg ik je eerst uit hoe je ademhaling werkt.

Het idee “hoe meer wij ademhalen, hoe beter dat voor ons is” is een misvatting.

Wat gebeurt er als je ademhaalt?

In de lucht om ons heen, zit 21% zuurstof (O2). Als je ademhaalt, komt er zuurstofrijke lucht in je longen.

De zuurstof komt via de longblaasjes in je bloed. Via je bloed komt de zuurstof in alle cellen van je lichaam.

In de cellen worden zuurstof en glucose (suiker) omgezet in energie. Daarbij wordt ook water (H2O) en koolzuurgas (CO2) gemaakt. Dit noemen we celverbranding.

Jouw cellen maken dus continu koolzuurgas. Een deel daarvan komt in je bloed, en een deel adem je weer uit.

Als je goed ademt, is er een juiste balans: je krijgt voldoende zuurstof binnen en je ademt voldoende koolzuurgas uit. Niet te veel. Want je lichaam heeft koolzuurgas nodig.
En dit is nou precies wat Buteyko heeft ontdekt: voor een optimale afgifte van zuurstof is koolzuurgas nodig

Het is dus de kunst om goed adem te halen. Maar hoe doe je dat? Je ademt goed als je ademhaling rustig en klein is. De ademhaling van een kerngezond persoon in rust, hoor en zie je niet.

  1. Diepe ademhaling (hyperventilatie) is schadelijk. Hierdoor blaas je te veel koolzuurgas (CO2) uit en ontstaat er een tekort aan koolzuur in je lichaam.
  2. Koolzuur zorgt ervoor dat zuurstof gemakkelijker in je cellen terecht komt. Hoe dieper je ademhaling, des te minder zuurstof er in de cellen van onze hersenen, ons hart en andere organen komt.
  3. Om je tegen het bovenmatige uitblazen van koolzuurgas te beschermen, vernauwt je lichaam de uitstromingskanalen van koolzuurgas. Je neus raakt verstopt, bronchiƫn vernauwen en bepaalde bloedvaten vernauwen. De gladde spieren van darmen en galwegen verkrampen. Na verloop van tijd begint zich sclerose van weefsels en bloedvaten te ontwikkelen.
  4. Diepe ademhaling verstoort het zuur-base evenwicht (pH) in je lichaam. Om deze verstoring te compenseren, verandert de activiteit van enzymen en vitaminen in ons lichaam. Bovendien verandert de elektrolytische samenstelling van ons bloed. Als gevolg daarvan raakt je stofwisseling verstoort. Je weerstand daalt, het immuunsysteem verzwakt en je kan een verkoudheid of allergie krijgen.
  5. Het tekort aan zuurstof in de hersenen wordt versterkt doordat ook de bronchiƫn en de bloedvaten vernauwen. Hoe meer je ademhaalt, des te meer voel je een gebrek aan lucht en des te meer ga je proberen te ademen. Je komt in een vicieuze cirkel. En de ziektes, die verbonden zijn aan een diepe ademhaling, worden chronisch.
  6. Als je je ademhaling vermindert tot de norm, dan worden de negatieve gevolgen van een diepe ademhaling voorkomen en verminderen of verdwijnen deze chronische ziektes geleidelijk.

Test je eigen ademhaling

Ik kan me voorstellen dat het verhaal hierboven best ingewikkeld is. En ook als je het verhaal snapt, weet je nog niet of jouw ademhaling goed is. Gelukkig kan je dat zelf testen. Dan weet je gelijk of er voldoende zuurstof in je lichaam wordt opgenomen en of je niet te veel koolzuurgas uitademt.