Blog

Yoga en Buteyko

Recent hebben wij als Buteyko Therapeuten Nederland (verder BTN) een workshop gehad met Anastasis Tzanis.Anastasis is een bekende yogaleraar uit Griekenland. Hij combineert yoga met de Buteyko Methode.Anastasis nam ons mee in de balans tussen lichaam en ademen. Tussen het doen van yoga en Buteyko oefeningen tegelijk. Hij nam ons mee in een aantal oefeningen.
De yogaoefeningen zorgden ervoor dat ons lichaam, en dus ook wij, flink werden uitgedaagd. Er ontstond in dit geval een gezonde spanning in het lichaam door de yogaoefeningen. De neiging bestond om de ademhaling aan te passen aan de spanning in het lichaam als gevolg van de oefeningen. Dus sneller te gaan ademen.

Continue reading

Sport en Buteyko

Hardlopen. Weer heerlijk om te doen en het resultaat nam toe.

Al jaren achtereen loop ik 3 keer in de week een rondje hard van ongeveer 5 kilometer per keer. Niet om te trainen voor de marathon, maar gewoon om een basisconditie te hebben en lekker even uit te zweten in de buitenlucht.Lekker flink diep ademhalen door de mond want dat is goed om frisse lucht binnen te krijgen. De longen eens lekker doorventileren. Dat ging zo de hele tijd door. Maar ja, waar kwam na het hardlopen altijd die spierpijn vandaan? Het gevoel een marathon te hebben gelopen. ‘S ochtend opstaan met een katerig gevoel. En (niet zo smakelijk) het transpiratievocht rook ook echt.Maar toch lekker doorgaan, want het is goed voor je. Ondanks dat ik menigmaal heb gedacht om ermee te stoppen. Het was op momenten ook niet leuk meer. Maar wat kan ik dan nog anders doen?

Continue reading