
Chronische hyperventilatie
Er zijn twee vormen van hyperventilatie:
- Chronische hyperventilatie
- Acute hyperventilatie.
Bij chronische hyperventilatie adem je voortdurend te veel. Het is een gewoonte geworden. Je ademhaling zit hoog (borstademhaling). Je ademt te diep, te vaak en meestal door je mond. Het kan zijn dat je dat niet eens doorhebt.
Naast chronische hyperventilatie bestaat ook een acute vorm: hyperventilatie-aanvallen. Hierbij verlies je de controle over je ademhaling.
“Verborgen (chronische) hyperventilatie leidt tot een CO2 tekort in de longen en het bloed”
Er zijn normen voor wat een rustige, normale ademhaling is. Bij een normale ademhaling stroomt er per minuut ongeveer 6 liter lucht in en uit je longen. Tijdens een hyperventilatie-aanval kan dat oplopen tot ver boven de 40 liter per minuut. Zo zwaar adem je normaal gesproken alleen tijdens fanatiek sporten.
Het grote probleem is dat daardoor de hoeveelheid koolzuurgas in je bloed drastisch daalt.
- Plotseling veel koolzuurgas verliezen, heeft een aantal gevolgen. Zoals:
een toename van de productie van melkzuur; dit kan verkramping van spieren verzaken, - de stimulering van de zenuwcellen, waardoor je angstig en gejaagd wordt,
- een verminderde afgifte van zuurstof naar je hersenen. Wanneer je hersenen minder zuurstof krijgen, raken ze in paniek. Ze jagen je ademhaling nog verder omhoog.
Hyperventilatie-aanvallen kunnen beangstigend zijn, omdat je de controle over de ademhaling kwijtraakt. Soms ga je steeds sneller en dieper ademen en kan je dit niet meer stoppen. Zolang ze niet te lang duren, zijn een hyperventilatie-aanvallen niet echt gevaarlijk. Ook al voelt het afschuwelijk: druk op de borst, gevoel van hartfalen of hartaanval, (extreme) transpiratie.
Iemand die voor het eerst een hyperventilatie-aanval meemaakt, vlucht vaak naar de Eerste Hulp Post van het ziekenhuis. Daar herkennen ze hyperventilatie meestal snel.
Als de hyperventilatie-aanval doorgaat en je erg veel koolzuurgas verliest, dan kan je flauwvallen. Dat is een soort “noodrem”. Je ademhaling wordt dan vanzelf weer rustig.
Stress, angst en paniekaanvallen zijn gebeurtenissen die hyperventilatie kunnen veroorzaken.
De Buteyko Methode is erop gericht de ademhaling stap voor stap rustiger te maken. Zo wordt de kans steeds kleiner dat je door stress of emoties in een echte hyperventilatie-aanval terecht komt. Ook leer je met de Buteyko Methode speciale oefeningen om een hyperventilatie-aanval op te vangen.