
Slaapapneu
Omdat je bij een apneu niet ademt, stroomt er geen verse zuurstof de longen binnen. Het bloed dat door de longen stroomt, neemt steeds minder zuurstof op. Normaal gesproken is de zuurstofverzadiging van het bloed ongeveer 97%. Bij een apneu kan dat dalen tot ver onder de 70%.
Twee vormen van slaapapneu
Er zijn twee types slaapapneu: Centraal Slaap Apneu Syndroom (CSAS) en Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS). Bij CSAS gaat er iets fout in de hersenen. Blijkbaar stopt het ademhalingscentrum in de hersenen even met het versturen van een ademhalingsprikkel naar de ademhalingsspieren. Bij OSAS valt de keel dicht, zodat daardoor de ademhaling stopt. Deze vorm komt verreweg het meeste voor.
De gevolgen van slaapapneu
Het eerste probleem bij slaapapneu is dat iemand niet goed uitrust. Bij een apneu schrikt iemand toch min of meer wakker. Daardoor kan het moeilijk zijn om in een diepe slaap te komen. Grote vermoeidheid overdag en snurken kunnen aanwijzingen zijn dat je slaapapneu hebt.
Slaapapneu is een ziekte die op de langere termijn behoorlijk wat gevolgen kan hebben voor je lichaam. Om eens wat te noemen: snel geïrriteerd zijn, slechte concentratie, hoofdpijn, hoge bloeddruk, hartkloppingen, depressiviteit, erectieproblemen, rusteloze benen, spierpijn, diabetes, schildklierproblemen, hart- en vaatziekten en glaucoom.
Bovendien is bekend dat mensen met ernstige, onbehandelde slaapapneu meer auto-ongelukken veroorzaken. Ze vallen in slaap achter het stuur. Heb je officieel slaapapneu? Dan moet je dit laten behandelen, anders mag je niet meer autorijden.
“Slaapapneu is een reactie van het lichaam om het CO2 gehalte in je bloed op peil te houden.
Volgens de longarts Konstantin Buteyko hebben mensen die chronisch hyperventileren en dus voortdurend te veel ademen, een veel grotere kans op slaapapneu. Hij gaat zelfs zo ver dat hij stelt dat chronische hyperventilatie dé oorzaak van slaapapneu is. Het schema legt dit uit. Om het schema goed te begrijpen, is het handig dat je iets van ademen en gezondheid afweet.

Iemand die slaapapneu heeft, zal (1) chronische hyperventileren. Wat betekent dat (2) de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed laag is.
Wanneer je persoon gaat slapen, wordt (3) je ademhaling nog zwaarder. Dat is een natuurlijk fenomeen: de ademhaling van bijna iedereen is tegen een uur of vier in de ochtend het zwaarste. Die zwaardere ademhaling zorgt ervoor dat (4) iemand nog veel meer CO2 verliest.
Koolzuurgas (CO2) is geen afvalstof van het lichaam. Het is essentieel voor het goed functioneren van al je cellen. Je lichaam zal daarom drastische maatregelen nemen als de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed te laag dreigt te worden. Je lichaam (5) creëert een apneu. Het gooit “de poort dicht”. Zodat er geen koolzuurgas meer kan ontsnappen uit de longen en het bloed.
Tijdens een apneu stijgt de hoeveelheid CO2 in het bloed snel. Totdat het niveau zo hoog is, dat het ademhalingscentrum in je hersenen alarm slaat. Je voelt dan een heel sterke aandrang om weer te ademen: (6) je ademhaling komt weer op gang.
Maar als je even later weer wat dieper gaat ademen, (3) dan begint het hele feest (4, 5 en 6) opnieuw.
Wanneer je de functie van slaapapneu eenmaal begrijpt, is het al snel duidelijk wat de oplossing is. Zorg dat Stap 1 (chronische hyperventilatie) sterk afneemt, zodat ook (Stap 2) het verlies van CO2 sterk vermindert. De volgende Stappen (3 t/m 6) blijven dan ’s nachts achterwege.
De Buteyko Methode en slaapapneu
De Buteyko Methode is erop gericht de ademhaling stap voor stap rustiger te maken. Daardoor zal je ook ’s nachts rustiger gaan ademen, waardoor de slaapapneu afneemt en uiteindelijk verdwijnt.