Stress

Stress is een gezonde reactie van ons lichaam om ons te waarschuwen bij dreigend gevaar. Het meest primitieve deel in onze hersenen geeft dan een “vecht of vlucht” reactie af. Verder is stress gezond bij bijvoorbeeld een sollicitatie, examen of een wedstrijd. Deze gezonde stress houdt je scherp en alert. Wanneer het gevaar of de gebeurtenis weer voorbij is dan normaliseert ons lichaam weer naar het functioneren zonder stress. 

Stress kan ook langdurig(er) van aard zijn. Spanning, angst en negatieve gevoelens veroorzaken een vorm van stress die ongezond is. Het lichaam krijgt dan onvoldoende tijd om te herstellen. Oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld: hoge werkdruk hebben of ervaren. Overlijden van een naaste. Een echtscheiding. Relatieproblemen.Het langdurig onder stress staan van het lichaam heeft lichamelijke gevolgen. De meest bekende zijn: versnelde hartslag en ademhaling. Spierpijn. Verhoogde bloeddruk. Vermoeidheid en gebrek aan energie.

“Stress is de oorzaak van tal van lichamelijke problemen. Een juiste ademhaling helpt dit te voorkomen”.

Stress prikkelt het ademcentrum in de hersenen. Het zorgt voor een snelle en oppervlakkige ademhaling via de borstkas. Dit heet hyperventilatie. Als de stress lang(er) aanblijft dan onstaat er chronische hyperventilatie.Het verradelijke hier is dat het lichaam steeds verder gewend raakt aan een verkeerde manier van ademhalen. Chronische hyperventilatie is de oorzaak van een niet optimale afgifte van zuurstof aan ons lichaam. Hierdoor spant het gladde spierweefsel rondom onze aderen zich aan waardoor de doorbloeding van ons lichaam afneemt.Onze organen krijgen minder bloed, de spijsvertering gaat op een laag pitje.

Stress als veroorzaker van hyperventilatie of chronische hyperventilatie is bewezen. Op deze site bij chronische hyperventilatie wordt er verder op ingegaan.